Träning med Roaccutan – del 2

Nu har det gått drygt fyra månader sedan jag började ta medicinen Roaccutan. Tanken var att fortlöpande blogga om min träning under medicinering men pga lite träning och brist på motivation har det inte blivit något bloggande.

Läkemedlet Roaccutan är en stark medicin med ett antal möjliga biverkningar varav jag tidigare nämnt några av dem, exempelvis muskel- och ledvärk, leverpåverkan och i väldigt få fall muskelnedbrytning.

Rekommendationen från läkare och informationen i bipacksedeln är att dra ner på intensiv träning och fysisk aktivitet. Det rekommenderas även att undvika alkohol då Isotretinoin bryts ned i levern.

Roaccutan har otroligt många möjliga biverkningar, både psykiska och fysiska, allt från depression, självmordstankar till muskelnedbrytning och leverpåverkan. Jag har inte märkt av några större psykiska besvär, kanske något låg i perioder men överlag är det främst fysiskt jag känner av medicineringen med mycket torr hud och trötthet.

Det har inte blivit mycket träning tyvärr, jag började inledningsvis med att springa 1-2 ggr i veckan och körde lite ”hemmaträning” men det ebbade ut ganska snabbt. Sen maj har jag bara tränat 1-3 gånger i månaden. Jag känner mig väldigt trött efter en arbetsdag och märker ganska tydligt att jag inte orkar träna som jag är van vid, vilket gör att det inte är lika roligt att hålla igång.

Jag har tagit blodprover vid ett tillfälle, drygt en månad efter start och värdena då var OK.

Jag rekommenderar ingen som tar Roaccutan att avstå från träning, det är ingen fara att träna fotboll, bandy eller bodypump ett par gånger i veckan. Mitt råd är att träna på i samma takt om du brukar om du klarar det, det är först när du tränar på elitnivå som du förmodligen inte kan prestera på samma sätt.

Jag har tränat kontinuerligt i stort sett hela mitt liv och det är ganska jobbigt att inte kunna träna som jag vill, samtidigt har det varit väldigt mycket jobb så av den anledningen har det blivit mindre tid till träning.

Medicinen hjälper och om allt faller väl ut är planen att sluta medicineringen i slutet på september, då hoppas jag kunna börja träna ordentligt igen. Kliar lite i kroppen att träna inför en riktig utmaning igen.

Nu ska jag njuta av sommaren och låta ta tid till reflektion och ge min hjärna lite välförtjänt vila.

Ha en skön sommar!

/Jonas

Träning med Roaccutan

Igår tog jag min första dos av läkemedlet Isotretinoin Actavis, även kallat Roaccutan. Och innan jag går vidare, till nära och kära, det är inget allvarligt.

Läkemedlet Roaccutan är en stark medicin med ett antal möjliga biverkningar varav jag enbart kommer gå in på några få, nämligen muskel- och ledvärk, leverpåverkan och i väldigt få fall muskelnedbrytning.

Rekommendationen från läkare och informationen i bipacksedeln är att dra ner på intensiv träning och fysisk aktivitet. Det rekommenderas även att undvika alkohol då Isotretinoin bryts ned i levern.

Där har du anledningen till att jag valt att skriva om det här, det finns nämligen väldigt lite information om Roaccutan och träning. Vissa avstår helt, någon tränar väldigt lite men de flesta skriver inget alls om hur de gör med träning under behandling av Roaccutan.

Jag har justerat mina träningsplaner något men tänkte ändå försöka träna på som vanligt men vara noga med att lyssna på kroppen. Ska även träffa läkare och ta blodprov om en månad för att se hur värdena ligger.

Tanken är alltså att skriva lite om hur det fungerar att träna samtidigt som man tar medicinen Isotretinoin Actavis (Roaccutan). Behandlingstiden är beräknad till fyra månader.

Träningsåret 2014

Dags att summera träningen för 2014. Ett inlägg jag skriver främst för mig själv för att kunna gå tillbaka till senare men tänkte ändå dela med mig av det här på bloggen.

Gjorde en liknande summering förra året, läs om träningsåret 2013.

Q1: Januari-mars

Totalt blev det 34 crossfit-pass under Q1, vilket får anses OK. Minns att jag gick ut lite väl hårt i januari, ska undvika det den här året.

Februari blev en vit månad och drack inte alkohol alls under drygt 35 dagar. Fantastiskt skönt var det, funderar på att göra likadant i år.

I mars började jag föra träningsdagbok, kan låta lite väl ambitiöst men är verkligen något jag rekommenderar om du vill utveckla och förbättra din träning. Dock halkade jag snabbt efter och fick det aldrig som en vana. Ska försöka bli bättre på det i år.

I slutet på mars gjorde jag även ett maxtest på marklyft, bänkpress och 1000 meter rodd.

Marklyft: 150 kg
Bänkpress: 80 kg
1000 meter rodd: 3:24 (på 7:ans växel)

Tanken med dessa mätningar var att följa upp och förbättra men det gjorde jag aldrig. Ska köra samma maxtest i slutet på januari för att se om det blivit några ändringar.

Q2: April-juni

16 crossfit-pass under Q2 2014, vilket är alldeles för lite. Anledningen till varför skriver jag mer om längre ner.

April var en bra månad, gjorde för första gången ett eget träningsschema och bokade Stockholm Trial och Lidingöloppet.

Maj började också bra och jag bestämde mig för att satsa mer seriöst på Stockholm Triathlon. Träningen innehåll styrka 2-3 ggr, löpning 3-2 ggr och simning 1-2 ggr i veckan.

Gick ut stenhårt med träningen, halva maj tränade jag 6 pass i veckan med crossfit/styrka 2-3 ggr i veckan. Mycket bra känsla!

25 maj började dock min axel bråka ordentligt pga överbelastning. Fick en s.k. impingementsyndrom i vänster axel vilket gjorde att det inte blev mycket träning alls i juni. Inte ett enda styrkepass faktiskt.

Under Q2 ändrade jag även mycket av min kost och uteslöt mejeri- och spannmål.

Q3: Juli-september

Inte ett enda crossfit-pass under den här perioden, helt sjukt men sant. =)

Sprang Stockholm Trail vilket gick riktigt bra, 21 km i skog/trail utanför Globen på tiden 2:03. Jag måste träna mer traillöpning för att kunna slå tiden ytterligare.

Mitt första triathlonlopp i juli blev aldrig av och jag skrev ett väldigt personligt blogginlägg om det, Race report: Västerås triathlon – det blir inte alltid som man tänkt sig

Juli körde jag 3 löppass och cyklade några gånger till kontoret, det var alles. Hela augusti tränade jag inte överhuvudtaget, bortsett från ett löppass efter semestern i Argentina veckan före Stockholm Triathlon.

När jag stod på startlinjen inför Stockholm Triathlon hade jag knappt tränat alls på tre månader så uppladdningen kunde varit bättre men kände mig ändå ganska taggad och försökte mentalt förbereda mig för att genomföra loppet på under 3 timmar. Vilket jag lyckades med! Kom i mål på 2:54 och du kan läsa mer om det här Race report: Stockholm Triathlon

September var en bättre träningsmånad, då blev det mest löpning inför Lidingöloppet vilket också gick riktigt bra. Slog PB och gick i mål på tiden 2:31, läs om det här: Race report: Lidingöloppet 2014

Q4: Oktober-december

Sjukt intensiv jobbperiod för mig, blev tyvärr inte mycket träning alls. Totalt 15 crossfit-pass och ett coopertest på Bosön.

Summering

Ett halvbra träningsår som startade riktigt ambitiöst och bra, mellanlandade med lite småskador men är ändå mycket nöjd med mina resultat. Slog trots allt personbästa i alla tre lopp så det är svårt att vara missnöjd.

Nu siktar jag in mig på 2015 och hoppas på ett nytt utmanande träningsår!

Lite bilder på det…

Snyggt i mål efter Stockholm Trail. Mycket glad över min sten.
Snyggt i mål efter Stockholm Trail. Mycket glad över min sten.
I augusti åt jag protein i Argentina istället.
I augusti åt jag protein i Argentina istället.
Gillade augusti
Gillade augusti.
Här är jag glad vid målgången i Stockholm Triathlon
Här är jag glad vid målgången i Stockholm Triathlon.
Gott med kaffe efter målgång i Lidingöloppet. Skönt avslut med fantastisk sommar.
Gott med kaffe efter målgång i Lidingöloppet. Skönt avslut på en fantastisk sommar.

Race report: Västerås triathlon – det blir inte alltid som man tänkt sig

Det är med splittrade känslor jag delar med mig av det här. En del av mig kan inte förstå hur jag kan ta träning på motionsnivå så här allvarligt, en annan del av mig gråter nästan inombords för att det inte blev som planerat.

Detta är en högst individuell reflektion om hur jag känner. Jag är fullt medveten om att vi har olika ambitioner och mål, olika förutsättningar. Det som är gemensamt är att vi slåss mot oss själva, mot våra egna uppsatta mål där vägen till målet innehåller både uppför- och nedförsbackar. Det är svårt och jobbigt att göra något nytt, ändra rutiner och göra saker som är obekvämt och jobbigt jämfört med vårt tidigare liv.

Jag började detta år med att inte planera några tävlingar. Jag vet hur delar av mig fungerar, jag är oerhört tävlingsinriktad och har jag en gång fått en tid i ett lopp vill jag gärna prova att försöka slå den tiden. Det här året skulle träningen ha ett annat fokus, jag skulle träna för att må bra och ha roligt, utan prestationskrav och ambitioner att slå någon tid.

Det blev inte så.

Träningsupplägg

För exakt 9 veckor sen började jag träna efter ett schema. Ett åtta veckor långt träningsprogram inför ett triathlon på olympisk distans.

Jag har aldrig tränat efter schema förut.

Planen var att bli i bra form innan semestern eftersom jag vet att det inte kommer bli mycket träning då. Åtminstone inte med samma ambitionsnivå. Jag ville prova att träna efter ett schema för att se hur det känns att vara konsekvent och mer detaljerat se utvecklingen i min träning.

Vecka 2 i träningsupplägget
Status vecka 2. Bra känsla!

Den 12 maj satte jag igång! Allt kändes bra. Simning på måndag, brickpass med cykel och löpning på tisdag, vila på onsdag (men körde Crossfit då), simning torsdag, löpning fredag, vila på lördagar och ett långpass med cykeln på söndagar. Så såg schemat ut i två månader.

Första veckan gick bra, jag kände mig stark! Andra veckan flöt också på bra men mot slutet på veckan slog det mig att jag tränat 13 av 14 dagar och det kändes i kroppen. Efter det hade jag vilodagar onsdag och lördag som det stod i schemat. Lärdom: om du ska träna efter ett schema, följ schemat.

Problem med axeln

I ett triathlon kombinerar man simning med cykling och löpning. Min svagaste gren är simning, det är inget jag gjort särskilt frekvent tidigare. Redan under andra veckan började min axel krångla under simningen, knakade och gjorde ont vid varje simtag. Tredje veckan gjorde det ordentligt ont och jag kunde inte lyfta axeln ovanför axelhöjd.

Jag tog kontakt med en sjukgymnast som konstaterade inklämningssyndrom i axeln, en s.k. impingement. Jag fick simförbud och rehabövningar som läxa. Tre veckor in fick jag alltså ändra på schemat, rehabövningar varannan dag kombinerat med löpning och lite cykel.

Axeln tejpad
Syrran tejpade axeln

Ett par veckor efter besöket hos sjukgymnasten började axeln kännas bra, jag kunde sova ordentligt och hade inte längre ont i axeln. Detta var i slutet på juni månad.

Sju veckor in i mitt träningsschema, efter 4 veckors rehab träffade jag sjukgymnasten igen för att kolla status på min axel. Jag kunde göra de flesta övningarna utan att känna något större obehag. Jag fick nya övningar att träna efter och fick rådet att prova några simtag stående i vattnet och om det kändes OK kunde jag börja simma kortare sträckor en gång i veckan. Hon avrådde mig från att tävla 13 juli om jag kände någon tendens till obehag i axeln.

Sagt och gjort, förra måndagen drog jag ner till badet för att simma. Följde sjukgymnastens råd och simmade därefter 200 meter, allt kändes bra. Fem veckors rehab hade gett resultat, axeln kändes OK.

Beslutet

I tisdags, dagen därpå den 8 juli, bestämde jag mig, jag ska köra Västerås triathlon på söndag.

Jag tvättade cykeln, plockade fram våtdräkten ur förrådet, simmade en kort sträcka och sprang en sväng. Min mentala uppladdning var igång. Det här ska bli kul!

I fredags, två dagar före start vaknade jag med kraftig halsont och tendens till feber. Jag förstod direkt att det inte skulle bli någon tävling.

Det kändes tungt.

I två månader har jag tränat efter ett schema och anpassat det mesta därefter. Långa luncher, massa mellanmål, tidiga morgnar, motvind, regn, rehabdisciplin osv. I snitt har jag tränat 8-10 timmar per vecka (effektiv tid), i två månader, för mig är det ganska mycket träning. Nu var jag för sjuk för att tävla. All träning jag lagt ner kändes förgäves.

Gårdagen var ganska tung, jag kollade på bilder från tävlingen och funderade på vilken tid jag skulle få. Det enda som kändes positivt var att axeln inte riskerade att gå sönder utan istället förmodligen skulle må bra av lite mer vila och mjukare start.

Idag känns det bättre.

Att slå rekord

Samtidigt som en del av mig tar detta ganska hårt finns det en annan del av mig som tycker detta är löjligt, ja nästan patetiskt, att jag tar träningen på så stort allvar.

Men det är så delar av min hjärna fungerar. All in or nothing.

Jag vill inte att träningen ska ta över hela mitt liv. Jag vill inte leva i en bubbla och låta träningen ta över allt. Så det är med splittrade tankar jag skriver det här, för jag är väldigt tacksam över allt jag har i mitt liv. Livet är fint som det är, oavsett tävlingar och prestationer.

Träning ska ju vara roligt. Men lika svårt som det är för någon att ta sig upp ur soffan och i joggingskorna, lika svårt är det för mig är det att hålla det på en human nivå. Jag vill gärna kriga och förbättra. Slå rekord. Det har blivit bättre med åren, det är inte riktigt lika viktigt längre.

Det finns annat i livet som är viktigare än att slå rekord, men ibland är det ganska kul att åtminstone försöka. Det hoppas jag aldrig jag slutar med.

Lite dans på det va?

Lidingöloppet och Stockholm Trail bokat

Då har jag äntligen tagit tag i årets motionslopp och tävlingar. Hittills har jag bokat Lidingöloppet och Stockholm Trail. Samma lopp som jag körde förra året.

Sneglar lite på Stockholm Triathlon också men suger på karamellen lite till.

Igår blev det MTB-premiär, 4 mil i grymt bra väder.

Kaffepaus innan hemgång.
Kaffepaus innan hemgång.

Toppbild från Flickr

Träningsdagbok och upplägg

För första gången har jag börjat föra träningsdagbok över min träning. Jag har fortfarande ingen bra rutin och missar att göra det då och då men försöker varje vecka skriva ner veckans träning. Allt för att få koll på min utveckling och bli bättre på min träning.

Jag använder Evernote för att skriva ner träningen. Evernote är riktigt bra, använder det även till att samla annat som fakta om en artikel, recept osv.

Jag skriver ner reps, vila och övning. Ibland även vikt och hur kroppen kändes.

Annat du kan skriva ner:
Hur mycket har du sovit
Hur det kändes mentalt (trött, glad, motiverad, ledsen osv)
Hur lång tid har det gått sedan sista passet

Jag har också funderat mycket på träningsupplägg och bestämt mig för att fortsätta med crossfit 3-4 gånger i veckan och varva det med lite längre konditionsträning. Försöker också äta mer än jag gjort förr och det är nästan svårast. Jag tror aldrig jag ätit över 2500 kcal tidigare och nu ska jag försöka äta minst 3000 kcal. Det här är kanske lite provocerande men jag äter för att få i mig mer energi och få ett överskott, istället för att äta mindre.

På torsdag ska jag träffa Christian, en PT och kostrådgivare och göra ett riktigt träningsupplägg och kostschemat. Ska bli spännande! Mer info och detaljer då!

Btw, 30 dagar utan alkohol så här långt.

Pannbenspass

Körde en vilovecka förra veckan pga såriga händer och lite väl många pass veckan innan dess. Tredje passet för den här veckan och kände av träningsvärk idag.

Ett riktigt pannbenspass idag! Inte mycket teknik mest pannben med en hel del nya övningar för mig. Hade aldrig kört AirDyne, Slam balls, Halos with Bulgarian Bag eller Löpstegshopprepshopp (långt namn) tidigare.

AirDyne är en fin maskin, en kombo av crosstrainer och cykel med motstånd i alla riktningar. Tyngst var nog nästan Bear Crawl, eller kanske Slam balls.

Dagens pass

A. 3 rounds @ 80-90% effort
30 sec rest between exercises
2 and 2 together

1 min: AirDyne
1 min: Slam balls
1 min: Burpee-Boxhopp 45/30cm
1 min: Halos with Bulgarian Bag (light weight)
1 min: Löpstegshopprepshopp
1 min: Bear Crawl (10m)

Slam ball

ÖÖÖHHHH efteråt.

Pannbenspass

Träningsåret 2013

Så här i början av ett nytt år har jag summerat min träning under 2013.

Q1, januari-mars

Började träna i mitten på januari med en blandning av spinning och gym. Tanken var att skaffa mig en bra grundstabilitet och börja med konditionsträning tidigare än jag gjort förut.

I januari/februari bokade jag också mina två första lopp, Aim Challenge Lindvallen och Lidingöloppet MTB.

I februari tog jag också lite hjälp av en PT, som i princip körde slut på mig första gången.

I mitten på mars sprang jag första rundan utomhus, minns att det var snö/is och att jag trillade ett par gånger. Körde jämn träning under de tre första månaderna, snittade ungefär 3 ggr i veckan och det blev fokus på tunga vikter med stora muskelgrupper kombinerat med kondition (spinning).

Sista dagen i mars skrev jag av någon anledning Löptider att slå, där känns Lidingöloppet på 2:30 mest aktuellt, men nja, får se.

I mars anmälde jag mig till mitt 3:e lopp, Cykelvasan

Q2, april-juni

I april köpte jag mig en mountainbike för att börja cykla inför Lidingöloppet MTB och Cykelvasan.

I april upptäckte jag också Sprint-8 intervaller (på cykel och på löpband) vilket jag tycker är riktigt bra träningsupplägg.

5 maj var det dags för Lidingöloppet MTB som gick över förväntan tycker jag, sluttiden blev 3:14.

I juni började jag känna sug efter en löpartävling och ville prova på traillöpning. Det resulterade i att jag gjorde en spontan anmälan till Stockholm Trail 21 km, kravet för en anmälan var att få 30 likes på Facebook, vilket visade sig vara alldeles för lätt. Stockholm Trail är 21 km löpning i terräng med bland annat två varv i Hammarbybacken. Jag anmälde mig två veckor innan och hann med fyra löparrundor inför loppet. Läs om resultatet och träningsupplägget →

Q3, juli-september

I juli blev det inte mycket träning, mest semester.

I augusti var det dags för årets mest krävande lopp, multisporttävlingen Aim Challenge Lindvallen och Cykelvasan.

Först ut var Aim Challenge, löpning och cykling på fjället i sex timmar med målet att samla så många kontroller och poäng som möjligt. Plockade 210 poäng, plats 44 av 114. Sämre resultat än året tidigare.

Två veckor senare var det dags för Cykelvasan, årets främsta utmaning som jag tyvärr inte har bloggat något om. Tror jag har ett utkast liggande så det kanske blir att jag färdigställer det nån dag. Återkommer om det. Jag kom iallafall i mål på 4:29 efter punktering sista milen.

September, dags för loppet som börjar bli en tradition, Lidingöloppet. Läs om förberedelserna. Hur det gick tror jag du känner till, jag stukade foten efter drygt 7 km men tog mig i mål ändå. Läs om hela loppet →

Q4, oktober-december

I oktober blev det lite rehab av foten, min konditionsträning gjorde att jag tappade i styrka.

18 oktober körde jag mitt första Crossfit-pass och har tränat den träningsformen resten av året. Några av passen finns under kategorin ”Dagens pass”.

I slutet av december summerar jag höstens träningsstatistik efter stukningen, 34 pass på 64 dagar.

Totalt blev det fem motionslopp under 2013, Lidingöloppet MTB, Stockholm Trail, Aim Challenge, Cykelvasan och Lidingöloppet. Se alla resultat →

Vad som händer i år, 2014, har jag fortfarande inte bestämt mig för. Kommer fortsätta utöva Crossfit men just nu försöker jag faktiskt att hitta en träningsform där jag inte känner att jag behöver prestera. Men det är svårt, min hjärna klarar inte riktigt det. Jag vill gärna förbättra och mäta mina resultat.

Träningsstatistik sedan stukningen

Började träna Crossfit efter min stukning, dels för att jag behövde inspireras med något nytt men också för att jag ville utveckla min träning att bli både stark, explosiv OCH rörlig.

Kollade på min träningsstatistik så här långt och det har gått 64 dagar fram tills idag sedan mitt första pass, 2 månader och 3 dagar. På 64 dagar har det blivit 34 (?!) pass. Det är i snitt ett pass varannan dag i två månader. Det tror jag är min mest intensiva träningsperiod sedan hockeytiden i 18-19 årsåldern. Fortsätter jag så här bör min fysiska form bli ganska bra under våren.

Sorry för ett väldigt sjävlcentrerat inlägg men var tvungen att få det nedskrivet. 🙂

Dagens pass
A. Technique and work in Hang Power Snatch (20 min)

B. @ 80% pace.
4 x 5 min AMRAP (Rest 2 min between) First AMRAP 1 then AMRAP 2 and so on-
AMRAP 1: 10 Push-ups, 200m Row.
AMRAP 2: 10 Light Hang Power Snatch, 30 Double-unders.

Light Hang Power Snatch,
Här är en bild på sista varvet av en jäkla massa Light Hang Power Snatch.